Help, mijn huurder betaalt niet! Zo kan u uw huurder uit huis zetten.
Auteur: Dries Lauwers
08.05.2023
Stap 1: huurder in gebreke stellen bij niet betalen van huur
Als een huurder niet betaalt, is het cruciaal om hem schriftelijk te verzoeken om de achterstallige huur te betalen. Dat kan via e-mail, aangetekende brief of zelfs via WhatsApp of Messenger.
Stap 2: naar het vredegerecht
Procedure
Zodra een huurder twee of meer maanden achterstallige huur heeft, is het raadzaam om een procedure te starten bij het vredegerecht. De vrederechter van de plaats waar het gehuurde goed zich bevindt, is bevoegd, zelfs als de huurder een ondernemer is.
Bij huurzaken kan een verzoekschrift worden ingediend bij de griffie van het vredegerecht, wat minder kost dan een dagvaarding via een gerechtsdeurwaarder. De griffier stuurt een gerechtsbrief naar uw huurder met de datum en het tijdstip van de zitting. Als verhuurder ontvangt u ook een oproep.
Zitting
Tijdens de zitting kan de huurder zich verdedigen of om uitstel van betaling verzoeken. Als er een redelijk en haalbaar voorstel tot afbetalen komt van de huurder, dan zal de huurder daar ook in de meeste gevallen de kans toe krijgen van de vrederechter. De zaak wordt dan naar een latere datum uitgesteld om op te volgen of de door de huurder gemaakte beloftes effectief worden nagekomen.
Als de huurder niet komt opdagen op de zitting, zal de vrederechter een vonnis bij verstek uitspreken en de huurder veroordelen om de woning te verlaten.
Vonnis
Vanaf twee à drie maanden huurachterstand kan de vrederechter besluiten dat de huurder uit huis gezet kan worden. De huurder wordt dan veroordeeld om de achterstallige huur, een wederverhuringsvergoeding, intresten en alle gerechtskosten te betalen. De vrederechter beslist ook dat de huurwaarborg gebruikt kan worden om de achterstallige huur te voldoen.
Stap 3: vonnis uitvoeren
Gerechtsdeurwaarder inschakelen
Als het vonnis is uitgesproken, moet een gerechtsdeurwaarder de huurder op de hoogte brengen van het vonnis. Daarna heeft de huurder doorgaans nog een maand de tijd om de woning te verlaten. Als de huurder niet vrijwillig vertrekt, kan hij gedwongen uit huis worden gezet, eventueel met hulp van de politie en een slotenmaker.
Vergeet de huurwaarborg niet
Vergeet niet om het vonnis over te maken aan de bank waar de huurwaarborg is geplaatst. Op basis van het vonnis kan u de volledige vrijgave ervan op uw rekening vragen. De huurder hoeft hiervoor geen toestemming te geven, aangezien de rechter dit zo heeft bepaald.
Betaalt uw huurder niet?
Wilt u juridisch advies inwinnen?
Contacteer ons gerust! U kan ons ook altijd vrijblijvend bellen via 051 69 88 08. Zo kunnen we naar uw verhaal luisteren en een juiste inschatting maken van de situatie.
De info zoals vermeld op deze pagina is erg algemeen en maakt geen aanspraak op volledigheid, kan niet als een sluitend en persoonlijk juridisch advies worden beschouwd.
Expertise
#Handelshuur #Woninghuur #Verkeersongeval #Aanrijdingsformulier #Vluchtmisdrijf #Onbetaalde facturen #Arbeidsovereenkomst #IngebrekestellingWil u graag meer weten of hebt u een vraag over dit artikel?
Gerelateerde artikelen
09.05.2023
Sylvie Foulon
Wat te doen als u betrokken raakt bij een verkeersongeval ?
Lees meer16.10.2023
Dries Lauwers
De wettelijke intrest in handelszaken piekt. Van 8% in 2022 naar 10,5% vanaf 1 januari 2023 en 12% vanaf 1 juli 2023.
Lees meer04.12.2024
Dries Lauwers
Mijn huurder is failliet. Wat nu ?
Lees meer21.03.2024
Stefanie Phlypo